Gamla skrivövningar

Här kommer du kunna hitta gamla skrivövningar som du kan prova om du vill.

Skrivövning vecka 11
Lek landskapsmålare fast med ord. Sätt dig någonstans och studera det runt omkring dig. Beskriv det med ord. Vilka färger är det där, finns det fönster eller är det träd där. Försök hitta den där speciella saker som stället har. Utan att skriva var det är, om det är inne eller ute ska du beskriva stället så att någon annan ska förstå var det är. Prova med vänner och se om du lyckats.

 Skrivövning vecka 9:
Beskriv en person som är glad utan att använda dig av ordet glad.
Beskriv en person som är ledsen utan att använda dig av ordet ledsen.

Hur känns det, hur beter sig personen, varför känner personen så?

Skrivövning vecka 7:
Den här veckan är det alla hjärtans dag. På alla hjärtans dag brukar man ge varandra alla-hjärtansdagskort eller kärleksbrev. Skriv ett påhittat alla-hjärtansdagskort eller kärleksbrev där det ska framgå vilka känslor personen har för den andra, utan att du skriver det rakt ut.

Ett exempel skulle kunna vara det här:

Hej Ove
Jag kan inte sluta tänka på dig, du är i mina tankar nästan hela dagarna när jag går här hemma och rensar avloppen eller som senast i går, när jag gick till tandläkaren. Då önskade jag att du var där med mig, så att vi kunnat uppleva det tillsammans.

För alltid din XXX


Eller


Kära, eller underbara och magnifika (menar jag så klart) Kajsa.
Din storhet (och då menar jag inte att du på något sätt är kroppsligt större än du borde utan att du är ödmjuk och vis) finns det inte någon liknelse för i resten av universum. Jag skulle kunna offra allt jag håller kärt för att få vara i din skugga, men bara om du vill det så klart. Jag försöker självklart inte tränga mig på.

Din underkastade och ödmjuka tjänare


Skrivövning vecka 6:
Finns det någon superhjälte eller hjälte ur någon bok som du ser upp till?
Varför ser du upp till just denna hjälte?
Tänk dig att du har de krafter som din hjälte har, är du i din hjältes värld eller är i din egen vardag med krafterna?
Vad händer?
Hur skulle du använda krafterna?
Berätta din egen hjältehistoria.


Skrivövning vecka 5:
Ta en närmsta bok och slå upp på måfå. Ta första ordet i de fem första raderna och hitta på en historia som ska utgå ifrån dem. 

Om jag till exempel skulle göra den övningen så ligger "Hjälp! Jag hittar ett fusk" närmast. Om jag slår upp på måfå så får jag upp sidan 30 så får jag orden:
När, låta, det, ishockeymålvakt, läser.
Då kan min historia bli så här:
Idag när jag läser nyheterna så ser jag att ishockeylaget i stan jag bor söker en ny ishockeymålvakt. Det tycker jag låter som ett häftigt jobb. Men när mamma får höra om det kommer hon aldrig låta mig söka. Men jag kan ju alltid drömma om det och träna så jag kan söka när jag blivit stor.


Skrivövning vecka 4

Skriv en berättande mening med bokstäverna i ditt namn.

Exempel:
Jag heter Pernilla, om jag ska skriva en kort text med mina bokstäver så kan det det bli - Punkterade ena racerbilshjulet när irrkurvan lutade lite avigt.

Har du ett kort namn kan du även lägga till ditt efternamn för att få fler bokstäver. Om du tycker att övningen var rolig kan du fortsätta med andra namn också, mammas eller pappas till exempel. Tänk på att svenskan är helt fantastisk när det gäller att binda ihop ord. Om du inte hittar det du verkligen behöver på en bokstav kan du alltid fuska till sig det genom att kalla det för något så du får ett ord innan, som irrkurvan eller recerbilshjulet som jag gjorde i min text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar