Fantasy

Fantasy är historier som inte utspelar sig i en vanlig verklighet. Det kan till exempel finnas magi eller andra övernaturliga saker. 

En viktig del i fantasyberättelsen är fantasivärlden, vilken kan vara likt en sagovärld, eller likna västvärldens medeltid. Det finns ofta slott och drakar, monster och häxor, hjältar och fiender med i fantasyberättelser. 

I en del fantasyberättelser finns det två världar vilka berättelsen vandrar mellan, genom till exempel en magisk dörr som någon träder igenom eller genom att någon faller ner i ett magiskt hål. 

Vissa fantasyberättelser utspelar sig i vår värld men det finns övernaturligheter som troll eller häxor mitt ibland oss.

Huvudpersonen är oftast en hjälte som har ett uppdrag att rädda något eller någon. Det är hur hjälten löser detta som är berättelsens handling. Läsaren eller betraktaren får följa hur utmaningar och prövningar blir lösta, och hur målet eller gåtans lösning kommer närmare. Både hjälten och hans fiender använder magi för att försvara sig och för att attackera de andra. Vanligtvis brukar de onda försöka ta över världen i början av berättelsen, medan hjälten gör allt för att skydda den. Oftast vinner hjälten till slut.

I vårt bibliotek är fantasy markerat med grön rutig tejp.

Exempel på böcker som är inom fantasygenren:
Harry Potter
Narnia
Sagan om ringen
Riddarskolan